Πρωτα 48ωρη απεργία και μετα… αναστολή κυκλοφορίας, στην εφημερίδα «Μακεδονία»…

Σε νέες και μάλιστα «περίεργες» περιπέτειες εισέρχεται η εφημερίδα «Μακεδονία»: σήμερα Κυριακή 13/8 και την Δευτέρα 14/8 με απόφαση της ΕΣΗΕΜΘ και των άλλων Ενώσεων οι δημοσιογράφοι και οι τεχνικοί – διοικητικοί προχωρούν σε 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση με αίτημα την καταβολή των δεδουλευμένων που πλέον αγγίζουν τους 14 μήνες. Η εργοδοσία όμως είχε άλλα σχέδια. Προφανώς σε «απάντηση» ανακοίνωσε ότι η εφημερίδα αναστέλλει την κυκλοφορία της για μία εβδομάδα, δηλαδή μέχρι την 21η Αυγούστου. Μάλιστα το ανακοίνωσε, και δη με ιδιαίτερα χαλαρό και φαιδρό τρόπο, ο διευθυντής της εφημερίδας Μιχάλης Αλεξανδρίδης με ανάρτησή του στο Facebook, όπου ενώ ανακοινώνει την αναστολή της έκδοσης, μιλά και για μία «ύστατη προσπάθεια» ώστε να συνεχίσει να εκδίδεται. «Αυτήν την Κυριακή και όλη την επόμενη βδομάδα, την ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ δεν θα την δείτε κρεμασμένη στα περίπτερα. Η κρίση που μαστίζει τις εφημερίδες, έφτασε και στο ιστορικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης. Δεν είναι της ώρας να μιλήσουμε για τα αίτια και όσα οδήγησαν σε αυτήν την εξέλιξη. Μετά τις 21 Αυγούστου, θα κάνουμε μια ακόμη- την ύστατη θα ‘λεγα- προσπάθεια, μήπως και ανακοπεί η καθοδική πορεία των τελευταίων χρόνων και η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ συνεχίσει την υπερεκατονταετή της πορεία» αναφέρει ο Αλεξανδρίδης που προφανώς γνωρίζει πολλά περισσότερα αλλά μένει μόνο στις εντυπώσεις.

Η εν λόγω ανακοίνωση είναι όχι μόνο φαιδρή αλλά και προκλητικά παραπλανητική διότι ο διευθυντής της εφημερίδας δεν αναφέρει κάποιο λόγο της αναστολής έκδοσης ούτε δίνει κάποιο στίγμα των προθέσεων της «Μακεδονικής Εκδοτικής Εκτυπωτικής Α.Ε.» που εκδίδει τις εφημερίδες «Μακεδονία» και «Θεσσαλονίκη». Επίσης δεν κάνει καμία μνεία στο γεγονός ότι η εφημερίδα του δεν θα εκδοθεί την Κυριακή του δεκαπενταύγουστου, δηλαδή η σημερινή έκδοση της 13ης Αυγούστου, λόγω απεργίας των τεχνικών του πιεστηρίου που απαιτούν επίσης δεδουλευμένα 3 – 4 μηνών.  Γιατί αυτή η απόφαση; Στο παρασκήνιο κυκλοφορούν φήμες για αδυναμία αγοράς τσίγκων, μελανιών και χαρτιού, αλλά και για νέα deals με Φιλιππάκη, Χατζηνικολάου και Σαββίδη κ.α., που αφορούν όμως το πιεστήριο. Μετά την ανατολή λειτουργίας της «Ίριδας», το πιεστήριο της «Μ» προσφέρεται ως εναλλακτική λύση έναντι του μονοπωλίου Αλαφούζου. Το μεγάλο όμως θέμα που βρίσκεται στο τραπέζι είναι το 1,4 εκατομμύριο ευρω που χρωστά η εταιρία του Ρήγα στους εργαζόμενους αλλά και τα μεγάλα χρέη προς τα ταμεία, ζητήματα που τίθενται σε… άλλη βάση, με την εφημερίδα εκτός κυκλοφορίας.

Με πολύ απλά ελληνικά: το ενδιαφέρον βρίσκεται στο πιεστήριο και όχι στην έκδοση των  εφημερίδων «Μακεδονία και Θεσσαλονίκη» και γι αυτό άλλωστε η ψαλίδα των δεδουλευμένων των τεχνικών του πιεστηρίου είναι πολύ μικρότερη. Η δικηγόρος Σουλοπούλου εκπρόσωπος του εκδότη Ρήγα, (ο οποίος για κάποιους «παπαγάλους» δεν υπάρχει, αλλά φροντίζει ανελλιπώς για την γραμμή της εφημερίδας), ήδη έχει ζητήσει τη συναίνεση των εργαζομένων προκειμένου η εταιρία «Μακεδονική Εκδοτική Εκτυπωτική Α.Ε», να προσφύγει εκ νέου στη δικαιοσύνη και να ζητήσει να ενταχθεί στο άρθρο 106 του Πτωχευτικού Κώδικα. Να σημειωθεί πως η εταιρία του Ρήγα έχει ήδη ενταχθεί στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα και πως με απόφαση του 2014 της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, επιχορηγήθηκε με το ποσό των 10, 2 εκατ. ευρώ.

Με το «προσωρινό» λουκέτο, που αποφάσισε η εργοδοσία, όλα τα ενδεχόμενα λοιπόν παίζουν. Και το επικείμενο και εξαγγελμένο μέσω facebook λουκέτο, δίνει τη γραμμή και τον τόνο και προλέγει τις εξελίξεις και τις διαθέσεις της εργοδοσίας. Διότι δεν κλείνουν έτσι για πλάκα οι εφημερίδες. Οι εφημερίδες δεν είναι περίπτερα, καντίνες ή κουρεία για να ανοίγουν και να κλείνουν επειδή απλά το… αφεντικό τρελάθηκε. Όταν κλείσουν, δύσκολα επανέρχονται σε κανονικότητα. Τα παραδείγματα πολλά και πρόσφατα. Παρά την… χαλαρότητα του «κυρ διευθυντά… των δίσκων» και τους ελιγμούς και τα ψέματα της…. εταιρειάρχισας, το κόλπο πάλι στήνεται βάσει των συμφερόντων της εταιρίας και του εργοδότη και σε βάρος των εργαζόμενων και της ενημέρωσης.

Τα ερωτήματα πολλά: τι εννοεί ο διευθυντής όταν λέει ότι η κρίση έφτασε και στο ιστορικό συγκρότημα; Πάσχει από… χρονοκαθυστέρηση; Η διοίκηση της ΕΣΗΕΜΘ τι θα πράξει; Πότε τελειώνουν οι διακοπές; Η άτολμη και συντηρητική πλειοψηφία και η ανύπαρκτη και άφαντη μειοψηφία έχουν να πουν τίποτα; Ποιος ο ρόλος του σωματείου των τεχνικών; Κάποτε έπαιξαν τον ρόλο του… δούρειου ίππου και μάλιστα στο όνομα της ενότητας. Τώρα; Τι θα πραξουν οι εργαζόμενοι; Ηδη προταθηκε εργασιακη συνελευση…

Advertisements
This entry was posted in ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΑ. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s